Вітамін С: в чому користь і шкода

Вітамін С (або аскорбінова кислота) – незамінний мікроелемент, який потрібен для гарного самопочуття і підтримки здоров'я. Він є водорозчинним антиоксидантом, бере участь в різних обмінних процесах, підвищує здатність організму протистояти стресам. Цінність аскорбінової кислоти ще й в тому, що вона продовжує молодість і красу шкіри, волосся.

Вітамін С – корисний компонент овочів і фруктів

На відміну від інших нутрієнтів, вітамін С не синтезується організмом, тому щоденний раціон повинен включати продукти з аскорбіновою кислотою. У великих кількостях вона міститься в шкірці і м'якоті овочів і фруктів, в листі зелені. Трохи є в нирках, телячій і яловичій печінці, кролятині.

Вітамін С – корисний компонент овочів і фруктів

Те, що вітаміну С багато в лимонах, міф. У цих овочах його не менш:

  • капуста різних сортів (брюссельська, біло- і червонокачанна, пекінська, кольрабі);
  • горох;
  • томати;
  • редис;
  • кабачки;
  • цибуля ріпчаста;
  • часник;
  • буряк;
  • гарбуз;
  • морква.

Аскорбінова кислота також є в цитрусових, яблуках, грушах, гранатах, малині. Ще вона міститься в білих грибах, печерицях. Із зелені – це салат листовий, листя кульбаби, крес-салат, базилік, петрушка.

Проблеми, викликані дефіцитом вітаміну С

Вітамін С прискорює загоєння ран, бере активну участь у формуванні імунного захисту. Він є основою для побудови нових клітин в кістковій тканині, відмінною профілактикою утворення тромбів.

Нестача аскорбінової кислоти негативно позначається на самопочутті – з'являється швидка стомлюваність, неуважність. Якщо не усунути проблему, можуть початися серйозні захворювання:

  1. Цинга. При цинзі починають випадати зуби і волосся, розвивається гемороїдальна хвороба, відзначаються проблеми з пам'яттю.
  2. Анемія – це патологічний стан, при якому клітини страждають від нестачі кисню.
  3. Рахіт – розлад кісткоутворення. Спостерігається у дітей в ранньому віці.

Запідозрити нестачу вітаміну С можна за такими ознаками:

  • больові відчуття в м'язах ніг;
  • млявість і слабкість протягом дня;
  • тривале загоєння ран;
  • поганий сон;
  • кровоточивість ясен;
  • задишка навіть при незначних фізичних навантаженнях;
  • блідість шкірних покривів;
  • зниження працездатності.

Включивши в раціон відвар шипшини, кріп, чорну смородину, цитрусові, можна виправити ситуацію. У холодний сезон відмінною профілактикою авітамінозу буде вживання квашеної капусти, лимонів.

У запущених випадках лікарі рекомендують приймати вітаміни у вигляді таблеток або порошків.

Вітамін С для профілактики застуди

Нестача вітаміну С призводить до різкого зниження опору організму різним вірусам та інфекціям. Якщо ви часто хворієте на простудні захворювання, можливо, у вас нестача аскорбінової кислоти.

Особливо гостро авітаміноз відчувається в міжсезоння, коли немає необхідної кількості свіжих фруктів і овочів.
А ось достатній запас вітаміну С активізує захисні сили організму. У разі потрапляння вірусів на слизову оболонку аскорбінова кислота індукує вироблення лейкоцитів, що фактично блокує розмноження мікроорганізмів. Крім того, вітамін С зміцнює судини, роблячи їх більш міцними і еластичними. При респіраторних захворюваннях судини стають проникними, що є причиною слабкості, почуття розбитості, ломоти в тілі.

Вітамін С – головний захисник від вільних радикалів

Вітамін С – головний захисник від вільних радикалів

Останнім часом все більше вчених схиляється до думки, що багато патологічних процесів, що протікають в організмі, пов'язані з дією вільних радикалів, які руйнують оболонки клітин. З віком окислювальний стрес збільшується, відповідно, шкідливий вплив вільних радикалів посилюється.

Вітамін С, якщо його досить, бере участь в захисних реакціях з нейтралізації вільних радикалів. Він не допускає руйнування ферментів, захищає клітини сітківки ока від окислювальних процесів.

Вільні радикали призводять до швидкого старіння шкіри – вона втрачає еластичність, тонус, з'являються дрібні зморшки, колір обличчя стає сірим, нездоровим. Аскорбінова кислота як потужний антиоксидант сприяє уповільненню старіння. Якщо вітамін С в нормі, шкіра:

  • розгладжується;
  • стає більш пружною;
  • отримує красивий матовий відтінок;
  • сяє зсередини.

Вітамін С для нормалізації обміну речовин

Вітамін С відіграє колосальну роль в обмінних процесах:

  • управляє синтезом гормонів;
  • бере участь в окисно-відновних реакціях;
  • зміцнює стінки судин;
  • зменшує утворення нітрозамінів (токсичні органічні сполуки, які утворюються в шлунку);
  • нормалізує роботу нервової системи, серця, судин;
  • бере участь в синтезі нейромедіаторів (норадреналіну, серотоніну, жовчних кислот);
  • перетворює фолієву кислоту в фолати;
  • бере участь в роботі різних відділів головного мозку;
  • контролює рівень холестерину;
  • діє як інгібітор гістаміну;
  • підтримує рівень відновленого глутатіону (природний антиоксидант);
  • бере участь в обмінних реакціях різних нутрієнтів.

Потрапляючи в організм, вітамін С трансформується в водорозчинний ізомер – L-аскорбінову кислоту.

Добова доза вітаміну С і передозування

Добова норма вітаміну С залежить від:

  • віку;
  • статі;
  • способу життя;
  • сфери діяльності.

Наприклад, у курців потреба в аскорбіновій кислоті на 20-40% вище, ніж у тих, хто веде здоровий спосіб життя: кожна сигарета спалює 25 мг вітаміну С. Люди, які зловживають алкоголем, теж потребують більшої кількості даного нутрієнту.

Дорослій людині досить в середньому 60-100 мг вітаміну С на добу. Жінки в період виношування малюка потребують 75 мг, а під час лактації – в 90 мг.

Дітям необхідно наступна кількість:

  • 0-6 міс. – близько 30 мг;
  • 6-12 міс. – приблизно 35 мг;
  • 1-3 роки – 40 мг;
  • 4-10 років – 45 мг;
  • 10-18 років – 50-70 мг.

Отримати надлишкову дозу вітаміну С з їжею неможливо – надлишки будуть виводитися з організму видільною системою. А ось при прийомі вітаміну С у вигляді добавок, передозування цілком можливе. У подібних випадках може спостерігатися запаморочення, слабкість, алергічні реакції. При тривалому прийомі вітаміну С у великих кількостях можуть з'явитися проблеми з серцем, шлунково-кишковим трактом. Іноді починають турбувати судоми. Тому приймати ударні дози аскорбінової кислоти не варто, щоб не нашкодити собі.

Вітамін С у вигляді екстракту ацероли

Вітамін С у вигляді екстракту ацероли

Ацерола (або барбадоська вишня) – це плодове дерево родом з Південної Америки. Його плоди можна вживати в сухому і свіжому вигляді. Незважаючи на назву, плоди цієї рослини ближче до цитрусових, ніж до вишні.

Інтерес до ацероли виправданий – в ній міститься багато вітаміну С (більше, ніж в будь-якій іншій рослині в світі). У їстівній частині барбадоської вишні – від 1000 до 3300 мг аскорбінової кислоти, що в 100 разів більше, ніж в апельсині. Саме тому екстракт ацероли включають в різноманітні біодобавки.

Плоди збирають недозрілими – тоді в них міститься максимальна кількість аскорбінової кислоти. Також екстракт ацероли включає ряд інших біологічно активних речовин (вітаміни А, В1, В2, РР, В5, В9), що робить її дуже корисним продуктом.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я

Перед застосуванням препарату проконсультуйтесь з лікарем